Sunday, May 13, 2012

Tutorial : Bookmark Lolipop (Felt)

salam semua.,
kali ni cik berry rerajin plak bk nulis blog...mungkin disebabkan pertukaran BBK dr blogspot ke dot com...hahhaa...
Tapi itu bukan isu untuk pepetang gini..huhu..almaklumlah hari guru hampir menjelang tiba...cik berry nak share cara2 nak buat bookmark lolipop (item BBK selalu dpt order..punyele bercinta nak wat)..

Jom...kita usha dulu peralatan yang diperlukan :
Dah sedia semo bahan2....Langkah seterusnya, iaitu menggunting pattern bulatan yang tersedia ada ( korang kena buat 2 saiz bulatan tau..)

Dah gunting patten bulatan tu..tekap pattern pada kain felt menggunakan pen eraseble pen ,biasanaya untuk buat bookmark, cik berry gemar menggunakan poly felt( Felt keras)..
Dah siap tekap..jangan lepe gunting ya... ( 2pcs bulatan saiz besar & 1 bulatan 1 kecil - Dua jenis bualatan ni korang boleh buat belainan warna terpulang atas citasa ya)..Dan inilah hasilnya bila dah siap potong...

Dah siap potong..tiba masa nye untuk buat gulung lolipop..amik bulatan yang kecik (1 pcs)..dengan menggunakan gunting buat lingkaran (ala ubat nyamok)..Dah siap potong lingkaran sama macam pic ni ya (lingkaran tak terlalu berlingkar..haha)..Siap potong letakkan gam UHU dan tampal pada 1 felt yang lebih  besar td..Optional sekiranya mahu letak glue glitter kat lingkaran td...(tunggu sehingga blingbling tu betul2 kering).

Langkah seterusnya..jom kita buat reben menggunakan ape2 jenis reben (satin ribbon @ grossrain ribbon)...kemaskan bhgn tengah reben menggunakan dawai lembut..taraaa...small reben seperti kat pic ni ya...
Untuk melekatkan bulatan felt dengan batang aiskrem ni..cik berry gunakan gam pistol..peng!peng! lolipop ni dah siap tercantum...(kena tembak)....
Dah siap lekatkan lolipop..jgn lupe lekatkan reben sera butang kecil kat tengah reben td..

errmmm siap pun bookmark lolipop...(untuk ape2 wording boleh aje tulis dekat batang askrem atau tampal kertas yang sedia cetak kat batang askrem tu ye....dan inilah antara bookmark lolipop yang dah siap...SELAMAT MENCUBA~~

2 comments: